Politika kolačića

Web stranica www.esscom.ba koristi tzv. kolačiće. Kolačići su prikupljeni dijelovi podataka koje generiše web stranica i koje web pretraživač pohranjuje na korisnikov tvrdi disk kao male tekstualne datoteke.

Kolačići sesije, male tekstualne datoteke pohranjuju se na korisnikov hard disk ili na mobilnom uređaju putem web stranica koje se učitavaju u pretraživač ili putem određenih poruka primljenih putem e-pošte. Njihovo korištenje je široko rasprostranjeno kako bi web stranice mogle pravilno funkcionirati i kako bi njihovi vlasnici mogli dobiti poslovne i marketinške informacije.

Kolačić sadrži tekstualni red koji sadrži informacije o pretraživaču. Za rad nije važno da kolačić prepozna odakle korisnik dolazi, već samo treba odrediti tip web pretraživača Korisnika.

Neki kolačići koje koristi Esscom pohranjuju podatke o Korisnicima koji su lični tip informacija. Ipak, te informacije se pohranjuju samo ako ih je Korisnik sam objavio, odnosno unio na web stranicu www.esscom.ba. Detaljan opis zaštite ličnih podataka možete pronaći na linku Politika privatnosti.

Kolačići se koriste iz tehničkih razloga kako bi se omogućio efikasan rad web stranice www.esscom.ba, odnosno u cilju:

• Očuvati ravnotežu komunikacije na web stranici, dok korisnici dobijaju koherentne i pouzdane usluge;
• Ograničite komunikaciju na ključnim dijelovima web stranice kako biste očuvali nivoe operativne efikasnosti;
• Omogućiti povezivanje Korisnika sa odgovarajućom uslugom na web stranici, prilikom izmjene načina rada web stranice;
• Usmjeravanje korisnika prema određenim aplikacijama usluge ili prema određenim serverima;
• Dobijte informacije o načinu na koji posjetitelji koriste web stranicu kako bi poboljšali funkcionalnost web stranice i korisničko iskustvo

Kolačići se koriste kako bi omogućili Korisnicima da se kreću po web stranici esscom.ba na način na koji:

• Pamti informacije koje je korisnik unio u formular za narudžbu tokom navigacije kroz različite stranice tokom sesije pretraživanja mreže;
• Pamtiti rješenja i usluge koje su bile predmet interesa na web stranici u svrhu postavljanja komercijalnih poruka;
• Zapamtite identifikaciju za prijavu na web stranici;
• Prikaži prijave na web stranici.

Kolačići se pohranjuju na uređaju koji se koristi za pristup web stranici www.esscom.ba, koja pamti ove postavke za korištenje sljedeći put. Kolačić će postati važeći nakon određenog vremenskog perioda (u svakom slučaju nakon 13 mjeseci). Korisnik ima mogućnost brisanja kolačića putem postavki u web pretraživaču. Sve dodatne informacije o brisanju ili blokiranju kolačića možete pronaći na linku aboutcookies.org.

Internet pretraživači omogućavaju promjenu postavki vezanih za kolačiće. Postavke se obično daju u meniju kao „Opcije“ ili „Preference“. Linkovi u nastavku mogu pomoći korisnicima da bolje razumiju postavke:

• Postavke kolačića u Internet Exploreru
• Postavke kolačića u Firefoxu
• Postavke kolačića u Chromeu
• Cokkie postavke u Safariju

Esscom d.o.o. na svojoj web stranici www.esscom.ba koristi kolačiće i usluge trećih strana u svrhu postavljanja reklamnih poruka (Facebook Pixel i Google Tag Manager), analitike (Google Analytics) i koristi video usluge (YouTube). Svim ovim kolačićima upravljaju treće strane, a sve dodatne informacije o privatnosti date su na web stranicama trećih strana.

Odabirom opcije SLAŽEM SE, prije korištenja web stranice www.esscom.ba, korisnik prihvaća korištenje kolačića u gore navedene svrhe.
Odabirom opcije SAMO POTREBNI KOLAČIĆI, korisnik prihvaća korištenje onih kolačića koji su neophodni za pravilno funkcionisanje stranice i Google analitiku posjetitelja, dok odabirom opcije ISKLJUČI omogućava korisniku da nastavi pregledavati našu web stranicu uz mogućnost da ne bude u mogućnosti pregledajte sve sadržaje web stranice.

Esscom neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak funkcionalnosti i/ili sadržaja na web stranicama na www.esscom.ba u slučaju odabira propisa o primanju kolačića od strane korisnika.

Više informacija o načinu regulacije/isključivanja ove vrste kolačića možete pronaći na sljedećem linku: www.networkadvertising.org/choices.

Osim toga, web stranica www.esscom.ba prati statističku posjetu isključivo u svrhu prikupljanja potrebnih informacija koristeći Google Analytics, analitičku uslugu na mreži koju pruža Google Inc. Corporation (u daljem tekstu „Google“). Google Analytics koristi kolačiće, tekstualne baze podataka koje se postavljaju na računalo Korisnika, kao pomoć pri analizi načina na koji korisnici koriste web stranicu www.esscom.ba. Google koristi takve podatke u svrhu procjene korištenja web stranice od strane Korisnika, za pripremu izvještaja o aktivnostima na web stranici i korištenju Interneta. Google neće povezivati IP adresu korisnika s bilo kojim drugim podacima u vlasništvu Googlea.
Dodatne informacije o kolačićima Google Analytics možete pronaći na Google stranicama posvećenim pružanju pomoći i Pravilima zaštite privatnosti: Google Pravila privatnosti i Pomoć za Google Analytics . Google je razvio i dodatni program za pretraživač za JavaScript Google Analytics, koji omogućava njegovo isključivanje (ga.js, analytics.js, dc.js). Ukoliko Korisnik želi da bude isključen iz Google Analytics-a, potrebno je da preuzme i instalira dodatni program za svoj mrežni pretraživač.